
Puding Sumi Selasih
Bahan A:
Separuh agar-agar bertali yang 20g
3 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 paket sumi/jelly
2 sudu besar biji selasih, rendam dengan air panas sampai kembang
Cara Membuat:
Masak agar-agar dengan air hingga larut. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
Masukkan biji selasih dalam agar-agar kacau lagi hingga batikan, tutup api.
Sediakan loyang 8×8, susun kesemua sumi/jelly dalam loyang, tuang perlahan-lahan agar-agar atas sumi/jelly sehingga habis adunan agar-agar. Biarkan sederhana beku.
Bahan B:
Separuh agar-agar bertali yang lebih tadi
1 1/2 air
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
Secubit garam
Pewarna peach/ikut suka
Cara membuat:
Biarkan beku/sejuk seketika, kemudian simpan dalam peti sejuk dalam 3-4 jam.
Bila sudah sejuk, keluarkan. Lalu terbalikkan loyang untuk mengeluarkan puding perlahan-lahan atas alas yang rata. Potong ikut suka, hidangkan.***
Selamat mencoba
Editor: Sandra